YÜKLENİYOR

Hakkımızda

10 Mart 1975 te kurulan Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası,   ilk olarak, Orta mahalle Eski Pirinç Pazarı N0:24 de faaliyete geçmiş olup, sırasıyla, Orta Mah Emirhan Yokuşu N0:1 kat 2'de, Orta Mahalle Terme caddesi Menteşoğlu İşhanı kat 4'de hizmet verdikten sonra, 2000 yılında Çay Mahallesi Küçük Hamam…

Devamı

İletişim Bilgileri

Telefon

0362 833 13 60
0362 833 77 30

E-Posta

bilgi@carsambatso.org.tr

Adres

Çay Mahallesi Küçük Hamam Sokak. No:2/B, 55500 Çarşamba/Samsun

Girişimcilik Hikayeleri

Cevat Totuk

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası & Ticaret Borsası Bölgesel Kalkınma Proje Ofisi Başarı Hikayeleri 1958 yılında Samsun’un Çarşamba ilçesinde doğan Cevat TOTUK, "Mobilya sektörüne giriş hikayem İlk ve orta eğitimi bitirdikten sonra liseden ayrılıp askere gidene kadar mobilya ustası olan babamın yanında çalışmam ile başladı. Askerden geldikten sonra yakın arkadaşımla muhasebe bürosu açtım. Babamın işyerinde yalnız kalması nedeni ile muhasebe bürosunu bırakıp daha çok sevdiğim mobilya mesleğine geri döndüm. Babam ahşap sandık ustasıydı. 1987 yılında işyerini babamdan devir aldım ve ahşap kaplama üzerine yatak odası üretimine başladım. Evimizin altında olan işyerini daha büyük bir yere kiracı olarak taşıdım. Daha sonra 300m2 olan işyerine ihtiyaç dolayısıyla halk bankası teşviki ile sıcak pres (Cemil Usta) makinesi aldım. İşime gösterdiğim özen ile müşteri kitlem arttıkça daha çok personel ve makineye ihtiyaç duyduğumdan dolayı büyümeye gittim. 1990 yılında Çarşamba Sanayi Sitesinden 600m2 işyeri satın aldım. Karadeniz’in birçok iline mobilya sevkiyatı yaptım. Sinop, Trabzon, Artvin, Bayburt, Gümüşhane Ordu, Amasya bu illerden bazılarıdır.2000 yılına dek kararlı adımlarla büyümeye devam ettik, ta ki malum kriz ortaya çıkana kadar. 2000 yılında yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı yıprandım 17 olan eleman sayımı üzülerek yarıya düşürdüm. 2008 yılına kadar ayakta kalmaya çalıştım. Yaşadığım maddi zorluklardan dolayı işyerimi kapatmak zorunda kaldım. Mobilya mesleğine olan sevgim ve inancım hiç tükenmediği için işyerimi yeniden açtım. Zamanın getirdiği teknolojiden yararlanmak için KOSGEB'e başvurmaya karar verdim. Azmim ve KOSGEB’in desteği ile işlerimi tekrar büyüteceğime ve istihdam sağlayacağıma inanıyorum" Çarşamba'dan dünyaya açılmayı isteyen Cevat TOTUK’u tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.

 

Özkan Salmaz

 

1989 yılında Samsun’un Terme ilçesinde doğan Özkan Salmaz, 2008 yılından 2012 yılına kadar ağır işlerde işçi olarak çalıştıktan sonra 2012 yılında nitelikli bir işçi olmak amacıyla 998 saatlik CNC Torna Tezgahı Operatörlüğü eğitimi aldım. Aldığım eğitim ve belge ile artık iş hayatımın yönünü değiştirmiş oldum. 2017 yılında Yaşar Makine‘de CNC Lazerle Kesme Operatörü olarak çalıştım. 2018 -2020 yıllarında Özel Dursun Baş firmasında CNC Operatörü olarak çalıştım. Değişen teknolojiye de ayak uydurmak için, 2020 yılında Milli Eğitim Bakanlığının açtığı “Bilgisayarlı Makine İmalatı” kursuna katılarak belgemi aldım. Katıldığım kurslar ve çalışma hayatımın kazandırdığı deneyimler sayesinde hedeflerimi daha kolay belirledim ve birçok şirkette CNC Operatörü olarak görev aldım. Bunun yanı sıra sipariş alma, tasarım ve üretim, malzeme tedariki ve teslimat gibi alanlarda da çalışarak iş ve işleyişi başından sonuna kadar öğrenmiş oldum. Aynı zamanda köyde doğup büyüyen biri olarak tarımla yakından ilgiliyim. Birçok alanda yapılmış makinelerin yetersiz olan yönlerine yeni çözümler bularak, kaliteli hizmet sunabileceğimi gördüm. Bu düşüncelerle Samsun Çarşamba’da makine / ekipman imalatı yapan Salmazlar Makine ve Tarım Aletleri olarak dünyaya açılan bir marka olabilmek istiyorum.

Çarşamba'dan dünyaya açılmayı isteyen Özkan Salmaz'ı tebrik ediyor, başarılar diliyoruz.

 

Sevgi Aydemir

 

İzmir’de butikte çalışırken işi ne kadar sevdiğini anlayan Sevgi AYDEMİR, bu işin mutfağını merak ederek memleketi Çarşamba’ya geliyor. Aydemir, Çarşamba’da SMS Atılım Tekstil şirketini kuruyor. Şuan bünyesinde 30 kişi istihdam eden Aydemir’in ilk amacı istihdam sayısını 60’a çıkarmak. Pandemi döneminde medikal tekstil ürünleri imalatı gerçekleştirirken şuan da ithalat yaparak dünyaca ünlü futbol, basketbol vb. takımların formalarını üretiyor. Aydemir Çarşamba’ya değer katıyor, işini severek yapıyor.

Yolu Bölgesel Kalkınma Proje Ofisi ile kesişen ve işletmesini KOSGEB desteği ile açan AYDEMİR, büyümeye ve istihdam yaratmaya devam ediyor.

Kendisini Tebrik Ediyor, Başarılar Diliyoruz.

 

Hayriye Çavunt

 

Samsun’un Çarşamba ilçesinde doğan Hayriye Çavunt, çok istemesine rağmen imkansızlıklar nedeniyle üniversite hayatını tamamlayamamış fakat kendini geliştirmekten ve öğrenmekten de geri kalmamıştır.  Halk eğitim merkezlerinde verilen dikiş nakış, el becerileri tarzındaki kurslara katılarak el becerisini geliştiren Çavunt, zamanla elde ettiği yetenek ve tecrübe ile yirmili yaşlarında ilk iş yerini açmış. Evlilik nedeniyle işletmesini kapatan Çavunt, hayallerinden vazgeçmemiş, yalnızca ötelemiş.

Eşinin mobilya ustası olması sebebiyle git gel zamanla işini gözlemleyerek öğrenen ve bunları biz pazarlarız diyen Çavunt, baktı olmuyor, ben hem dikiş nakışla yeni özgün modeller geliştirir birde lambader imal ederim demiş. Yolculuğuna başlamış.

Yolu Bölgesel Kalkınma Proje Ofisi ile kesişen Çavunt KOSGEB desteği ile işletmesini açarak büyümeye ve istihdam yaratmaya devam ediyor.

Kendisini Tebrik Ediyor, Başarılar Diliyoruz.

 

Fatihcan Ayan

 

Genç Girişimci Fatih Can AYAN çocukluk hayalinin peşinden gitti.

Gaziosmanpaşa Üniversitesinde Sanat Tarihi bölümünü öğrencisi olan Fatih Can, otomobillere olan ilgisini ticarete dönüştürmek için önce Mesleki Yeterlilik Belgesini aldı, ardından genç girişimci olarak KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Destek Programından yararlandı.

Çarşamba’da Ayan Otomotiv ismiyle hayalinin peşinden koşan Genç Girişimci  Fatih Can AYAN’ın hikayesini sizlerle paylaşıyoruz.

Fatih Can  Hikayesini Şöyle Anlatıyor;

‘’ Ailemle birlikte yaşıyorum. Bir kız kardeşim var. Bu işi kurmaya karar verme sebebim küçüklüğümden bu yana arabalara olan ilgimi fark etmem ile başladı. Bu konuda kendimi yetiştirebilmem için bir çok işte çalıştım. Bunlardan bazıları, Günsan Ford kamyon yetkili servisinde 5 ay, Beşler Oto bakımda 6 ay, Tokat Eroğlu Otomotivde 1 yıla yakın sigortasız olarak satış danışmanı olarak çalıştım.

Samsun Kültür ve Turizm Ticaret Anonim Şirketinde servis elemanı olarak 17.07.2018 tarihinde işe başladım daha sonra 14.09.2018 tarihinde ayrıldım.16.06.2019 tarihinde Samsun Kültür Turizm Ticaret Anonim Şirketinde tekrar servis elemanı olarak çalışmaya başladım 28.08.2019 tarihinde işten ayrıldım. Kendi işimi kurmaya karar verdim.

Bu işe girmeden önce temel ve gereken tüm ince detayları öğrenebilmem gerektiğinin bilincindeydim ve işin gerektirdikleri temel bilgileri çalışarak öğrendim. Bunun yanı sıra işleyişini öğrenebilmem için Eroğlu Otomotiv vekaletini üzerime alıp gerekli tüm işlemleri ben yürüttüm. Artık kendimi yeterli bulduğum için gerekli sınavlara girip Mesleki Yeterlilik Seviye 5 belgesini almaya hak kazandım. Ve kendi iş yerimi açmaya karar verdim.’’

Yolu Bölgesel Kalkınma Proje Ofisi ile kesişen Ayan, KOSGEB desteği ile işletmesini açarak büyümeye ve istihdam yaratmaya devam ediyor.

Kendisini Tebrik Ediyor, Başarılar Diliyoruz.

 

Uğur Köseoğlu

 

1980 Samsun Çarşamba doğumlu olan Uğur KÖSEOĞLU,  ticaret meslek lisesinden mezun olduktan sonra kendi ayakları üzerinde durabilmek ve ailesine destek olabilmek için farklı iş kollarında çalışmaya başladı. 1999 yılından itibaren Resepsiyonist, muhasebe, hayvancılık gibi sektörlerde tecrübe edindi. Askeri görevini yerine getirdikten sonra Orman İşletme Müdürlüğü’nün izniyle ağaç kesimi yaparak ağaç işleme işi ile tanıştı. Ardından bunu bir hobi haline getirerek ağacın her halini değerlendirmeyi öğrendi. Ağaçtan ev ve süs eşyaları imal etti. Daha sonra bunu bir iş olarak yapabileceğine kanaat getirip, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası & Ticaret Borsası Bölgesel Kalkınma Proje Ofisi’ne danıştı. Çarşamba Sefalı Mahallesi’ndeki Çarşamba Taslak Ürünleri işletmesi için KOSGEB İleri Girişimci Desteği kapsamında 145 bin TL hibe alan Uğur KÖSEOĞLU; şuanda 5 personel ile aylık 150 ton ağaç işliyor.

‘’Ben ağacı ziyan etmem, her şeyini değerlendiririm!’’ diyerek yolculuğuna başlayan KÖSEOĞLU’na iş hayatında başarılar ve hayırlı kazançlar dileriz.

Kendisini Tebrik Ediyor, Başarılar Diliyoruz.

 

Hande Alakuş

 

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası & Ticaret Borsası Bölgesel Kalkınma Proje Ofisi’ne 2020 yılında başvuruda bulunan Hande ALAKUŞ, yıllardır fındık işi ile uğraşan çiftçi bir ailenin çocuğudur. Üç kardeşten en büyüğü elektrik elektronik mühendisi, Hande ALAKUŞ yönetmen yardımcısı, en küçüğü gastronomi mezunudur. Babasının engin tecrübeleri ve kardeşlerinin desteğinden yararlanan ALAKUŞ, 3 kuşaktır çiftçi dedelerinden aldığı mirası lezzetli bir geleceğe dönüştürerek ‘’Benim İçin Üret’’ markasını kurmuştur.

Proje Ofisi aracılığı ile KOSGEB İleri Girişimci Desteği’ne başvuran ALAKUŞ; Kızılot Mah, Çarşamba ilçesinde kendilerine ait çocukluk evlerini üretim atölyesine çevirerek çiğ fındık, taş fırında kavrulmuş fındık, fındık ezmesi, Belçika çikolatalı fındık ezmesi, Bitter Belçika çikolatalı fındık ezmesi, şekersiz fındık ezmesi, ballı fındık ezmesi gibi doğal ürünler üretmeye başladı.

Çiftçilik yapan tüm yöre halkına örnek olmayı amaçlayan Hande ALAKUŞ yolculuklarını şöyle anlatıyor;

‘’ Toprakla çok uzun yıllar arkadaş olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Üniversite hayatından sonra birimiz Gastronomi bölümünden mezun oldu ve birçok restoranda şef olarak çalıştı. Diğerimiz ise reklam sektöründe yönetmen yardımcısı olarak uzun yıllar çalıştı. Şimdi ise güçlerimizi birleştirdik ve sağlıklı gıdalara ulaşmak herkesin hakkı diyerek bahçelerimizden çıkan tüm ürünleri endüstriyel işlemlerden geçirmeden en doğal ve taze haliyle siz değerli tüketicilerimize sunmaya karar verdik.

Yörede bizim gibi çiftçilik yapan tüm halkımıza örnek olmak bizi bu yola iten en büyük etken oldu. İşletmemiz taş fırında kavrulmuş fındık, çiğ fındık, sade fındık ezmesi, ballı fındık ezmesi, belçika çikolatalı fındık ezmesi üretmektedir. Samsun Çarşamba yöresi Türkiye’de fındığın en çok üretilen bölgelerinden birisi olmasına rağmen fındığa katma değer katan hiçbir küçük işletme bulunmamaktadır.

Fındık, yöremizde sadece tüccar ve devlet aracılığıyla satılmaktaydı. Biz yöre halkına öncü olarak aslında bunun yapılabileceğini gösterdik. İnsanların içine cesaret aşılamayı başardık. Birçok yörede insanlar kendi bahçelerinden çıkan tüm tarım ürünlerini değerlendirip satmalarına rağmen bizim yöremizde bu oran oldukça düşük ve bizim gibi bir işletme ise yok denilecek kadar az. Biz insanlara en önemli şeyin başlamak olduğunu, inanmak olduğunu göstermiş olduk. İşletmemiz yöre halkına öncü olmaya, deneyimlerini paylaşmaya ve en kısa zamanda yeni istihdamlar yaratmak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir. Kadının gücünü göstermek, olmaz denileni olur kılmak, ilk adımı atmak için gerekli cesarete sahipti ve bu kararlılığını sürdürmeye devam edecek. Daima kendini geliştirerek yola çıkma vizyonuna adım adım yaklaşacaktır.’’

Proje Ofisi aracılığı ile ‘’Benim İçin ÜRET’’ markasının Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilini de gerçekleştiren başarılı kadın girişimci Hande ALAKUŞ’a başarılar diliyor, bu lezzetli yolculuklarına herkesi eşlik etmeye davet ediyoruz.

 

Paylaş :