.: Meksika Yatırım Planı

2020-10-19
SAYIN ÜYEMİZ

İlgi: TOBB’nin 14.10.2020 tarihli ve 34221550-720- 8895 sayılı yazısı

İlgi kayıtlı yazıda,Meksika Hükümeti tarafından 05/10/2020 tarihinde özel sektörü temsilen İş Koordinasyon Konseyi (CCE) ile "Ekonominin Yeniden Canlandırılması Anlaşması"nın imzalandığı, bu anlaşma çerçevesinde açıklanan "Yatırım Planı" kapsamında, halihazırda devam eden 7 proje ile birlikte Ekim 2020-Aralık 2021 tarihleri arasında su, iletişim, enerji, ulaşım ve çevre sektörleri dahil olmak üzere toplam 39 altyapı projesine, GSYİH'nin yaklaşık %1,3'üne tekabül eden yaklaşık 297,34 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 14,2 milyar ABD doları) değerinde yatırım yapılmasının planlandığı ve açıklanan kamu altyapı projelerine özel sektör katkısının toplam maliyetin en az yarısı değerinde olmasının öngörüldüğü bildirilmektedir. Yazıda devamla, bahse konu altyapı planı çerçevesinde iletişim ve ulaştırma sektörü için 196,23 milyar peso, enerji projeleri için 98,98 milyar peso, su ve çevre projeleri için 2,13 milyar peso ayrılmasının beklendiği; projelerin %66'sının otoyol projeleri olduğu, geri kalanının ise devlete ait petrol şirketi Petróleos Mexicanos (PEMEX) ve Federal Elektrik Komisyonu (CFE)'nun güçlendirilmesine yönelik projeler olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, 2020 yılının Kasım ayında, ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji projelerini içeren yeni bir yatırım paketinin daha açıklanmasının beklendiği belirtilmektedir. Halihazırda devam eden ve yeni açıklanan projelerin, Meksika Maliye ve Kamu Kredileri Bakanlığı-Proyectos México internet adresinden (https://www.proyectosmexico.gob.mx/) İngilizce ve İspanyolca olarak takip edilebileceği bildirilmektedir. Ayrıca ilgilenen firmalarımızın Meksika'da kamu ihalelerine ilişkin olarak Ticaret Bakanlığımızın internet sayfasındaki "Müşavirlik Raporları" bölümünde yayınlanan notları inceleyebileceği ifade edilmektedir.
Söz konusu yatırım planı kapsamındaki proje detaylarına TOBB web sayfası (www.tobb.org.tr) "Hizmetler" başlığı altındaki "Uluslararası İş İmkânları/Ülke Duyuruları/Meksika" bölümünden ulaşılabilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'nın Enerji Sektörüne Etkileri Webinarı
Salgın Sonrası İçin Kurumsal Öneriler Webinarı
Brexit
Akkuyu İhaleleri Hk.
UFUK 2020 Yeşil Mutabakat Çağrıları Webinarı Hakkında
Türkiye Ab İş Dünyası Diyaloğu Projesi Kadın Girişimciler Forumu
Koronavirüs Tedbirleri ve Sokağa Çıkma Yasağı
SCADA Sistemine Bağlantı Yükümlülüğü
CERN İhaleleri Webinarı Hakkında
AB'nin Acil İhtiyaç Kapsamında Medikal Ürün İthalatına İlişkin Kararı hk.
Kanada Mutfak ve Banyo Ürünleri Fuarı (KBC Expo) Hk.
ISK-SODEX Fuarına İlişkin Bilgi Metni Hk.
Libya Mutabakat Zaptına İlişkin Tablo
ETUYS Yetkilendirme KEP ile Evrak Gönderim Hk.
Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Semineri (İnternet Üzerinden)
Ufuk 2020 Programı Green Deal (Yeşil Mutabakat) Çağrısı Hk.
Sanayi İşbirliği Projeleri Hk.
Bazı Tekstil Konfeksiyon ve Deri Ürünlerinin Denetimine İlişkin Tebliğ Hk.
Kamu İhaleleri Webinarı Hk.
Online Export Akademi Programı