.: Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi

Tarih: 19.03.2020
Sayı: 0331/1671
Konu: Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi

18 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıklanan;
koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için hayata geçirilen Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
içerisinde yer alan ve iş dünyamızı ilgilendiren hususlar aşağıda listelenmiştir.

Bilgilerinizi ve bahse konu hususları üyelerinize duyurmanızı rica ederim.
Saygılarımla,

Rifat HISARCIKLIOGLU
Başkan

1) Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecek.
2) Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacaktır.
3) Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecektir.
4) Covid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacaktır.
5) Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecektir.
6) İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecektir.
7) Koronavirüs etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülecektir.
8) Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecektir.
9) Kısa Çalışma ödeneğinden faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacaktır.
10) Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartılacaktır.
11) Asgari ücret desteği devam edecektir.
12) İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oram yüzde 18'den yüzde l ' e indirilecektir

Rusya Federasyonu ve Avrasya Ekonomik Birliği Ülkeleri/Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)
Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası
Koronavirüs (COVID-19) Salgını Tedbirleri Kapsamında Geri Gelen Eşya