.: ogo’dan Kaynaklanan Dolandırıcılık Girişimleri

2019-06-17
Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen, 20.05.2019 tarih, 34221550-720-5319 sayılı, Togo’dan Kaynaklanan Dolandırıcılık Girişimleri konulu duyuruyu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

---------------

İlgili Yazı

Dışişleri Bakanlığı’nın 10.05.2019 tarih, ve 22061769-140.02.07-2019/23389826 sayılı yazısı ile, Kotonu Büyükelçiliğimizden alınan bir yazıya atfen, Togo menşeli birçok hayali firmanın ülkemizdeki şirket ve şahıslara yönelik dolandırıcılık girişimlerinde bulunduğu bildirilmektedir.

Yazıda, son zamanlarda genellikle Lome/Togo’da adres gösteren hayali firmaların ülkemizdeki şirketlere e-posta göndererek, Lome’de yerleşik ECOWAS (Economic Community of Western African Countries) veya REDA (Regional Economic Development Agency) gibi kuruluşların ihale kapsamında ihtiyaçlarına yönelik firmalarımızdan teklif almaya çalıştıklarının görüldüğü ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, şirketlerimizin dikkatine getirilmesinde yarar görülen hususlar aşağıdaki şekilde belirtilmektedir:

1. Togo’dan alınan herhangi bir teklife karşı temkinli olunması,

2. Yukarıda belirtildiği şekilde mesajlar alındığında, bu tür mesajlara şüpheyle yaklaşılması,

3. Ticaret yapılması planlanan yerel firma ile bahsettiği ihalenin doğruluğundan emin olunmadıkça, yerel firmalara herhangi bir ödeme yapılmaması ve taahhüt altına girilmemesi,

4. Hayali ihaleler için avukatlık/danışmanlık veya bürokratik işlemler adı altında ücret talep edilen mesajlara itibar edilmemesi,

5. Ticaret yapılması amaçlanan Togolu yerel firmaların varlığına veya ticari faaliyetlerine ilişkin tereddüt oluşması halinde, öncelikle Togo’ya akredite olan Büyükelçiliğimizle temasa geçilmesi,

6. Yerel firmalardan alınan mesajların, dış temsilciliklerimizin resmi web sayfalar ve e-posta adreslerinden iletilip iletilmediğine dikkat edilmesi, gerektiği takdirde bu bilgilerin temsilciliklerimizden teyit edilmesi,

7. Yerel firmalarca iletilen e-posta ekinde kayıtlı pasaport ve kimlik suretleri veya firmaya ilişkin ticari sicil kaydı vb. belgelerin doğruluğu teyit edilmedikçe buna bağlı mesajların dikkate alınmaması.

Şirketlerimizin,yukarıda bahsi geçen hususlara ilişkin herhangi bir tereddüt yaşaması durumunda Kotonu Büyükelçiliğimiz ile temasa geçebileceği bildirilmektedir.

Bilgilerini ve konunun ilgili üyelerinize duyurulması rica olunur.

Çekya Hak.
Macaristan Hak.
Kişisel Verileri Koruma Kurulu - Birliğimizin Veri Sorumluları Siciline (Sicil) kayıt sürelerinin uzatılması hk
Brezilya Yatırım Forumu 2019
Dolandırıcılık Hak.
Abhazya TSO ile işbirliği hk.
Plastik Poşet Uygulamaları
Türkiye-Romanya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 27. Dönem Toplantısı
Türkiye – Çek Cumhuriyeti Çalışma Yemeği
Fiyat Etiketi Mevzuatı
AB Ülkelerine Kuru İncir/Fındık/ Antep Fıstığı İhracatı
Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Uygulaması Hk.
Saraybosna Helal Fuarı
İş Dünyası için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na Uyum Kılavuzu
İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti (Yetki Belgesl)